Abel Tasman met zijn vrouw, een schilderij van waarschijnlijk Dirck Dircksz van Santvoort

Abel Tasman

Abel Tasman werd geboren in het dorp Lutjegast, in de huidige gemeente Westerkwartier. Lutjegast lag in die tijd vlak bij zee en ook Abel zocht toen het water op. Hij zou op of bij de Tassumaheerd hebben gewoond, een inmiddels niet meer bestaande boerderij in Lutjegast.

Op jonge leeftijd ging hij naar Amsterdam om werk te zoeken op een schip. Hij had toen nog een eenvoudige baan en woonde aan de Teerketelsteeg in Amsterdam. Later verhuisde hij met zijn tweede vrouw Jannetjen en dochter uit een eerder huwelijk naar de Palmstraat in de Jordaan.

Hij kwam in 1633 in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (de VOC) en klom snel op van matroos tot commandant van meerdere zeeschepen.

Tasmanië
Abel Tasman ontdekte als eerste Europeaan Tasmanië, in november 1642. Lang na de dood van Abel Tasman is het eiland naar hem vernoemd. Hij vaarde langs de west-, zuid- en oostkust. Hier kwam hij langs de huidige gemeente Kingborough Council, waar de gemeente Westerkwartier een vriendschapsband mee heeft. Bij de Tasmaanse Baai liet Abel Tasman een Nederlandse vlag neerzetten. Nu staat er precies op die plek een monument.

Nieuw-Zeeland
Een maand later ontdekte Tasman een ander groot onontdekt (ei)land, Nieuw-Zeeland. Hij dacht toen nog dat dit Zuid-Amerika was. Toen hij het anker uitzette, werd er door de Maori, de inheemse bevolking, op een soort trompet geblazen. Tasman begroette dit met eigen trompetsignalen.

De dag erna werden vier scheepslieden door de Maori gedood, waarschijnlijk dachten ze dat de trompetgeluiden van de Nederlanders een oorlogsverklaring waren. Tasman noemde dit de Moordenaarsbaai. Nu heet het de Golden Bay, onderdeel van het Tasman District. Hier heeft de gemeente Westerkwartier een vriendschapsband mee.

Tonga-eilanden
In 1643 ontdekte Abel Tasman de Driekoningeneilanden en Tongapatu.

Andere reizen
Twee jaar nadat hij Tasmanië en Australië had ontdekt, ging Abel Tasman op reis naar Nieuw-Guinea. Hij bracht daarop de volledige noordkust van Australië in kaart.

Expeditie naar de Filipijnen
Vier jaar na zijn tweede expeditie, kreeg Abel Tasman de leiding over acht schepen met wel 900 zeelui en 250 soldaten, om de Spaanse zilvervloot uit Mexico te onderscheppen. Dit lukte niet.

Thailand
Abel Tasman ging vervolgens met zijn schepen naar het Koninkrijk Ayutthaya, het huidige Thailand. Daarna keerde Abel terug naar zijn woonplaats, Batavia, het huidige Jakarta in Indonesië.

Dood
In 1652 verliet hij de VOC. Hij was erg rijk geworden en woonde in Batavia. Toen hij overleed in 1659, erfde zijn vrouw en dochter zijn rijkdommen. Een deel daarvan ging naar zijn geboorteplaats Lutjegast, ten behoeve van de armen.